Design a site like this with WordPress.com
Kom igang

Løbetræning ude – sundt eller skidt?

Er det sundt at løbe ude? Løb er en af de sportsgrene hvor folk ofte får sportsskader, så er det faktisk sundt for kroppen at løbe eller bør man helt holde sig fra den slags sport og i stedet hoppe lidt trampolin eller bruge sin Airtrack? Lad os se lidt på fordele og ulemper ved løbetræning så du selv kan vurdere om det er noget for dig, eller om det er noget du bør holde dig fra.

Fordele ved løb

Der er faktisk en hel del gode fordele ved at løbe. Når du løber bruger de en stor del af kroppens muskler, også selvom de fleste tror det kun er benene du bruger. Du bruger mange af kroppens store muskler, dog primært i underkroppen. Udover at det træner dine muskler at løbe, så bliver dine knogler, senevæg og led også stærkere. Ledbrusken bliver tykkere og stærkere, og dit kredsløb forbedres og bliver mere effektivt. Du bliver bedre til at bruge den mængde ilt kroppen optager. Og så kan det faktisk også være en god måde at stresse lidt af på og få løsnet op i kroppen.

Læs også – Sport og fitness – hvilket udstyr skal du vælge?

Så der er bestemt mange gode grunde til at du bør overveje løbetræning. En kort opsummering vil være:

  • Musklerne bliver stærkere.
  • knogler, led og senevæv bliver stærkere.
  • Ledbrusken bliver tykkere.
  • Din kondition forbedres
  • Du får en et mere effektivt kredsløb
  • Dit iltforbrug optimeres
  • Kroppen afstresses under løb

Læs også – Derfor er løbetræning sjovest om foråret

Ulemper ved løbetræning

Men hvis løb nu er så sundt som vi kan se herover, hvorfor er der så mange der fraråder løbetræning? Når du løber påvirker du dine sener og led med en ret så stor belastning. Jo længere du løber og jo hurtigere du løber jo mere belaster du kroppen. Det første problem her er, at din kondition ofte forbedres hurtigere end dine sener og led gør, og derfor øges belastningen her i takt med at du intensivere træningen. Det andet problem med løbetræning er at jo mere du vejer jo mere belaster du også dine sener og led, og typisk er det fordi ens vægt er kommet for højt op at man begynder på løbetræning. Derfor ser vi også rigtig mange løbeskader som løbersknæ, skinnebensbetændelse, skader i lægmuskulaturen og overbelastning af akillessenen. Ofte er det ikke tale om alvorlige skader, men skader som alligevel gør at du er nød til at holde en pause med træningen.

Læs også: Derfor bør du købe en kvalitets havetrampolin

En måde at minimere chancen for skader, er at sørge for du har nogle gode løbesko. At maksimalt øge belastningen med cirka 10% om ugen og stoppe i tide hvis du begynder at få ondt. Dette gør ikke nødvendigvis at du helt slipper for skader, men det kan være med at mindske chancen for det.

Det store spørgsmål er så – bør du dyrke løbetræning eller er andre typer af sport bedre for dig? Jeg vil sige at løbetræning generelt er en god form for træning, så længe du holde dig lidt tilbage og undgå for hurtig fremgang. Jeg har selv dyrket løb i flere år, og har ind i mellem haft lidt skader, dog intet alvorligt. Husk på at du også inden for andre typer af sport kan risikere at blive skadet. Fodbold er også ret hårdt for kroppen, på trampolinen eller Airtracken risikere du at lande forkert efter et spring, inden for cykling kan cyklen vælte og sådan er det med langt de fleste typer af sport. Der er altid en lille chance for at det går galt eller du får en skade. Lad dog ikke det afskrække dig fra at dyrke sport, da de mange fordele langt overgår ulemperne ved ikke at dyrke sport. Høre du til i den tunge ende (110+ kg) så evt. overvej cykling eller svømning til at starte med, og så senere skift over til løb, det kan også være med til at holde skaderne væk og undgå overbelastning.

%d bloggers like this: