Design a site like this with WordPress.com
Kom igang

Ekstraudstyr til Airtracks

Vil du gerne have det maksimale ud af din Airtrack så bør du overveje at købe lidt ekstraudstyr til den. Vær dog opmærksom på at ikke alle typer af Airtracks understøtter alle former for ekstraudstyr. Typisk kræver det at der er velcro de rigtige steder på Airtracken for at kunne tilkoble ekstraudstyr stabilt. Men lad os se lidt nærmere på nogle af de ting du typisk kan tilkøbe til din Airtrack og hvilke fordele det evt. giver dig.

Læs mere om hvorfor du bør købe en billig Airtrack

Landingmats

En landingmat er en nem måde at forlænge sin Airtrack på, da du har har mulighed for at lande på denne ekstramåtte efter sidste spring frem for at skulle lande på selve Airtracken. Dette giver dig omkring 2 meter mere plads at springe på, så du på den måde for mulighed for at udføre endnu flere spring i en serie. Til nybegyndere vil dette ikke være så relevant, men til de mere øvede er dette en glimrende tilføjelse hvis du ikke ønsker at opgradere Airtracken til en længere model eller vil have muligheden for at træne på en kort Airtrack inden for, og have lidt mere plads at folde dig ud på når du træner udenfor.

Incline mat

For nogle, især de yngre eller helt uerfarne kan en kant på 10-20cm virke lidt voldsom at skulle op på når man kommer løbende. Her vil det give god mening at gøre overgangen mere blød ved at tilkoble en incline mat som man undgår en hård overgang. Dette gør det noget nemmere for nye at komme i gang med at bruge Airtracken ordentligt og får mange til at føle sig lidt mere trygge ved den. Dette ekstraudstyr giver dig også et mere flydende tilløb, så du kan få ekstra længde og mere fart på dine spring.

Springboard

Et springboard er et meget alsidigt stykke ekstraudstyr. Du kan placeret der i starten af Airtracken eller bagved den, oven på den eller bruge det som et stand-a-lone træningsredskab. Springboarded bruges ofte til at forlænge en Airtrack med. Enten fordi man ikke ønsker at bruge penge på at opgradere sin Airtrack med en ny og længere. Eller også fordi man ikke altid har pladsen til at bruge en længere Airtrack, men gerne vil have muligheden nogle steder, som f.eks. ude i haven.

Springboardet giver dig både et længere tilløb og en længere springbane som gør det endnu sjovere at benytte sin Air track.

Du har også mulighed for at sætte springboardet oven på din airtrack og på den måde bruge det som springbræt til at booste dit afsæt og få endnu mere højde på dine spring. Eller blot bruge det separat til at øve stående spring såsom flikflak eller baglæns salto ude på græsplænen.

Jeg vil umiddelbart sige at et springboard, nok er det bedste ekstraudstyr du p.t. kan få til din Airtrack.

Airbarrel

Har du svært ved at lave flikflak, kraftspring, saltoer osv. Så kan du med en Airbarrel nemt og sikkert træne denne type spring på din Airtrack. Den hjælper lidt på samme måde som din gymnastik træner vil hjælpe dig til træningen, og er et rigtig godt redskab til at komme hurtigt i gang med at kunne udføre alle de svære spring.

Det var lidt om nogle af de mest populære typer af ekstraudstyr du kan få til dine Airtracks. Alt sammen noget som kan være med til at gøre det endnu sjovere og mere effektivt at bruge Airtracken, eller forlænge tiden du kan bruge en lille Airtrack i.

Den ultimative Airtrack Guide

Hvad er en airtrack?

Airtracks er oppustelige gymnastikmåtter eller træningsmåtter til gymnastik, cheerleaders og parkourentusiaster. Airtracks i kommerciel kvalitet, som f.eks. en GymPlay Airtrack, giver dig den sikre og stabile landing på et professionelt springgulv i en bærbar, letvægtsform, der er hurtig og nem at sætte op på fælles steder eller i hjemmet. Airtracken giver dig et boost til dine spring, og gør det mere sjovt og nemmere at lære nye spring eller udføre kombinationer som normalt ikke vil være muligt på en standard gymnastikmåtte.

Læs mere – Airtrack træning i haven

Hvad bruges Airtracks til?

Fra professionelle til amatører, gymnaster til cheerleaders, Airtracks bruges i en række sportsgrene til bløde, velplantede landinger og højdefyldte takeoffs. De benyttes både som et seriøst træningsredskab, men også til sjov og leg hjemme i haven. Det er hovedsageligt unge i alderen 6-16 årige som benytter sig at denne type gymnastikmåtte. For mange er dette et godt alternativ til f.eks. en trampolin

Læs mere – Nedgravet trampolin til haven

Hvad er fordelene ved Air tracks?

Airtracks er lette og transportable, så de kan flyttes rundt efter behov og bruges derhjemme, i gymnastiksalen eller ude på græsplænen.
Air tracks skaber en perfekt landingsflade med lavt stød, der kan reducere risikoen for skader.
Air tracks giver et fantastisk bounce-back, der kan forbedre højden på dine spring og give en bedre springoplevelse.
Airtracks giver gymnasterne mulighed for at øve bevægelser igen og igen for at opbygge deres selvtillid og lære nye færdigheder hurtigt og nemt.
Visse modeller kan kobles sammen med forskellige typer af ekstra udstyr og dermed give dig en springbane som er endnu sjovere at bruge.

Hvilken er den bedste Airtrack for mig?

Airtracks fås i forskellige længder, tykkelser og bredder, der passer til forskellige sportslige behov. Hvad os se lidt nærmere på hvad størrelsen på Airtracken betyder for dig.

Længden på Airtracken
Længden har i bund og grund betydning for hvor mange spring du kan sammensætte og hvor sjov den er at bruge. I starten kan det måske være rigeligt sjovt at træne enkelte spring, men når du kan de fleste grundspring vil du sikkert gerne sammensætte forskellige spring og dette kræver lidt mere plads.

3 meter Airtracks
3 meter er standard Airtrack og er en perfekt entry-level, allrounder-airtrack til gymnastik, cheerleading og parkour.
Disse modeller fås i en række farver og har mange har også monterede velcrobånd, så du kan forbinde banerne for at forlænge træningsbanerne.

4 meter Air Tracks
Hvis du har brug for lidt mere længde, giver 4 meter Airtracks et længere sikkert rum til landing, tumling og saltoer. Her har du mulighed for at sammensætte forskellige spring og træne spring serier.

6 meter Air Tracks
Og hvis du har plads, så er en 6 meter Air Track det perfekte gymnastikalternativ, når du har brug for en XL-landingsflade. Her er der masser af plads til at udføre alle slags spring og kombinationer af spring. Du får rigtig meget sjov med en 6 meter model og rig mulighed for at træne alt inden for gymnastik, cheerleading eller parkour. Til langt de fleste vil en 6 meter model være rigeligt og syntes du det er for lidt, så kan du evt. forlænge den med en landingmat eller et springboard (eller en 3 meter Airtrack).

Højden på Airtracken

Højden er for mange den vigtigste faktor af dem alle. Den har nemlig betydning for hvor blødt du lander efter et spring, men også hvor meget bounce du får på springene. Jo mere bounce, jo nemmere er at det træne nye spring eller lave endnu vildere springserier.

10cm Airtracks
Airtracks standarddybde er typisk 10 cm, hvilket med højt tryk giver en stabil, blød landing til de fleste spring og bevægelser. En højde på 10 cm efterligner det samme spring som et gymnastikgulv, hvilket gør det nemt at overføre færdigheder tilbage i gymnastiksalen. Dette er en rigtig god højde til nybegyndere eller de helt unge gymnaster som mangler vægten og kraften til at få nok ud af en tykkere model.

20cm Air Tracks
For at opnå et større spring er en 20 cm dybde Air Track den perfekte løsning for alle niveauer af atleter. En Airtrack med 20 cm højde kan bruges ved både højt og lavt tryk for at give et lavt stød, en stabil landing og bedre højde til spring. Det øgede spring vil gøre det lettere at mestre færdigheder og giver maksimalt kraft til dine spring. 20cm modellerne er desværre også noget dyrere end 10cm modellerne, så derfor er der mange som vælger en mellemvej og køber en 15cm model.

15cm Airtrack
Ikke alle mærker tilbyder en 15 cm model da dette er lidt af en hybrid model. Den er god til dem som har lidt gymnastik erfaring eller 9-12 årige, som har den optimale vægt til at bruge denne tykkelse korrekt. 15cm modellerne er ofte noget billigere end 20cm modellerne hvilket gør dem mere attraktive for dem hvor budgettet er vigtigt.

Bredden på Airtracks

Bredden er for mange den faktor de ligger mindst vægt på. En bredere Air track gør det nemmere at blive på banen og undgå at man ryger ved siden af hvis man udfører flere spring. Det giver dermed en ekstra sikkerhed at bruge en bred model.

1 meter model
En 1 meter bred Airtrack er for mange lige i underkanten. Den kan bruges hvis vi snakker 3 meter, da du sjældent laver mere end 2 sammensatte spring og dermed er chancen lille for at du kommer ud over kanten. Ved længere modeller vil de fleste sige at 1 meter er i underkanten.

1.25 meter
En lidt mere passende bredde til de mindre Airtracks. De ekstra 25cm gør faktisk en stor forskel hvis vi sammenligner med 1 meter modellen. Men personligt ville jeg nok vælge en 1.5 meter i langt de fleste tilfælde.

1.50 meter Airtrack
En 1.50 meter er for mange passende til langt de fleste tykkelser og længder. Chancen for at ryge uden for banen her er ikke så stor, og alt ud over 1.50 er blot med til at øge prisen og vægten uden at give ret meget ekstra.

2 meter bred Air track
En 2 meter model ses typisk kun på de helt store Airtracks som benyttes i gymnastikhaller, til konkurrencer og den slags. For langt de fleste hjemme Airtracks til en 1.5 meter være nok.

Ekstra info om Airtracks

Udover størrelsen er på Airtracken er der også andre ting som er vigtige at være opmærksom på, hvis man går og overvejer at købe en Air track til sit barn. Lad os se på nogle af de spørgsmål man typisk høre fra dem som endnu ikke har haft en Airtrack selv endnu.

Hvad er Airtracks lavet af?

Så godt som alle Airtracks er fremstillet af PVC plads, der giver en blød, skridsikker og holdbar overflade, som er nem at rengøre. Desværre er PVC som udgangspunkt hårdt plastik og man er derfor nød til at tilsætte kemi som gør plastikken blød. Netop den kemi (ftalater) er ofte skadelig at komme i nærkontakt med og kan være hormon forstyrrende. Så når du køber en Airtrack så bør du altid sikre dig at der kun er anvendt godkendte ftalater til blødgøring af plastikken.

Kan Air Track bruges udenfor?

Langt de fleste Air tracks er perfekte til indendørs og udendørs brug. Du skal blot sikre dig, at du bruger din Airtrack er på en glat, flad overflade, når du bruger den udendørs. Sørg derfor altid at overfladen er fri for skarpe genstande. Vi anbefaler, at der anvendes et bundlag som f.eks. en presenning for at minimere chancen for skader på Airtracken.

Hvordan pumper man en Airtrack op?

Airtracks kan nemt pumpes op med en håndpumpe eller en elektrisk pumpe. En ting du skal være opmærksom på, at nogle elektriske madras- og campingpumper ikke er kraftige nok til at puste Air Tracks op til det korrekte tryk. Så vil du have en elektrisk pumpe, så køb en samme sted som hvor du køber Airtracken.

Sprænger en AirTrack let?

Hvis du vælger en førende leverandør af Airtracks med kvalitetsprodukter, bør Airtracks ikke gå i stykker ved brug eller ved for hård oppumpning. De fleste Airtracks er lavet til hård brug og kan nemt klare at selv flere personer springer samtidigt på dem.

Hvordan kan du reparere Airtracks?

Som med de fleste oppustelige produkter kan Air tracks nemt repareres ved hjælp af et lappesæt og lim, skulle uheldet ske.

Det var lidt om Airtracks og hvad du bør vide inden du køber din første Airtrack til træning i stuen eller i haven. Har du stadig brug for mere info om Air tracks, så finder du her på Airtrack.sport.blog masser af info om både Airtracks og trampoliner til både ude og inde træning.

Overvej en nedgravet trampolin til haven

Langt de fleste af os er ikke glade for at have en stor og grim trampolin stående ude på græsplænen, og vælger derfor ikke at anskaffe sig en trampolinen. Dette på trods af at børnene ville elske at have en. Men kan selvfølgelig vælge at købe en Airtrack frem for en trampolin, da denne kan pakkes sammen efter brug og gemmes væk, men hvad så med alle børn som kun ønsker sig en havetrampolin at hoppe på?
Her kan løsningen måske være en nedgravet trampolin til haven. For mange et fint alternativ til de populære Airtracks.

Læs mere – Hvilken Air track skal du vælge?

Nedgravet trampoliner til haven

Nu om dage – her i 2021 – er næsten halvdelen af de trampoliner der sælges modeller som kan graves enten helt eller delvis ned i haven.
Fordelen med en nedgravet trampolin er at du ikke længere skal se på en stor og klosset trampolin ude på græsplænen. Du ligger nærmest ikke mærke til den længere og den blender fint ind med plænen. En anden stor fordelen er at den er meget mere sikker at hoppe på, især hvis du er typen som ikke benytter dig af sikkerhedsnet.
Ulempen der imod, er at du ikke umiddelbart kan flytte den rundt efter behov eller hvis du får brug for at placere den et helt andet sted. Det at grave den ned er også et større arbejde som kan tage adskillige timer for de fleste, eller blive en dyr fornøjelse hvis du skal betale dig fra det. Og har du ikke mulighed for at sprede alt det opgravet jord ud i resten af haven, så skal du også døje med bortskaffelse af dette hvilket igen kan blive ret dyrt.
Det kommer ofte bag på mange hvor stor en opgave det faktisk er at få gravet sin trampolin ned.
Men lad os kigge på 2 af de mest almindelige typer for dig som er interesseret i en nedgravet trampolin til haven.

Læs mere – Vælg en trampolin eller airtrack til haven?

Berg inground trampolin

På en indground trampolin er kanten af trampolinen placeret over jorden. Dette gør at du ikke behøver grave helt så dybt og det giver samtidig mulighed for at benytte et sikkerhedsnet. Noget som ikke er umuligt på en flatground. Prisen er ofte også lidt billigere end flatground modellerne. Så er budgettet en vigtig faktor, så er en inground måske det bedste valg du kan gøre.

Berg flatground trampolin

Hvis du er ude efter en høj kvalitets trampolin som flugter med græsplænen og gør at den blender godt ind i græsplænen, så er en Berg flatground det bedste valg du kan gøre. Køber du en model i grøn, så vil du i mange tilfælde nærmest ikke ligge mærke til at du har en trampolin i haven. Den at den flugter med jorden gør også at skulle man hoppe forkert og lande uden for trampolinen, så er chancen for at komme til skade, meget mindre end hvis du falder ned fra en over en meter høj model. Det gør ret ondt kan jeg så fortælle.

Læs mere – Hvilken trampolin bør du vælge?

Vi har set at over de sidste 2-3 år er interessen for nedgravet trampolinen steget ret voldsomt. Ikke kun fordi de er mere sikre eller du slipper for et grimt sikkerhedsnet, men hovedsageligt fordi de ser meget pænere ud i din have.

Hvilken Airtrack skal du give i julegave?

Er du på udkik efter den bedste julegave til dit barn eller barnebarn så kunne en Airtrack jo være det oplagte valg. Ikke alene er en Air track det ultimative træningsredskab til alle dem som elsker gymnastik, men også et godt alternativ til en trampolin for dem som ikke nødvendigvis dyrker sport. Men er du ikke helt inde i Airtrack universet, kan det være lidt svært at vælge den rigtige model. Så her kommer et par råd som kan gøre det lidt nemmere for dig at vælge den bedste model hvis du overvejer at give en Airtrack i julegave.

Læs mere: Sådan finder du en billig airtrack til hjemmet

Størrelsen på Airtracken

Størrelsen er en af de vigtigste ting når du køber en Airtrack. For det første er det vigtigt at du vælger en størrelse som passer der hvor den skal bruges. Skal den bruges inden for, nytter det f.eks. ikke at købe en 5 meter model, hvis der kun er plads til en 3 meter. Det er typisk den fejl som mange laver når de køber deres første Airtrack. Det næste du skal overveje når vi snakker størrelse på Airtracks, er højde og længde på den. Generelt siger man at jo ældre brugeren er, og jo dygtigere vedkommende er til at lave forskellige typer af spring jo større en Airtrack skal de have. Tykkelsen på Airtracken har betydning for hvor højt man kan spring på den, og længde er afgørende for hvor mange spring du kan sammensætte i en serie. Køber du f.eks. en 3 meter model til en erfaren gymnast, så vil vedkommende højst sandsynligt blive træt af den ret hurtigt. Køber du en 5 meter, 20 cm model, så vil han eller hun få stor glæde af den mange år fremover.

Læs mere: Hvorfor købe en GymPlay Airtrack?

Kemi i plastikken

Airtracks er jo relative bløde og alligevel slidstærke. For at opnå den kombination benytter langt de fleste Airtrack producenter ftalater til at blødgøre plastikken. Dette på trods af de fleste ftalater er ulovlige at bruge i Europa da det er bevist de er temmelig hormon forstyrrende og kan f.eks. lede til barnløshed. Desværre er kontrollen på dette område temmelig mangelfuld og derfor sælges der stadig i stor stil Airtracks som indeholder disse skadelige ftalater. Derfor kan du også være sikker på at de mærker som sælger Airtracks nok skal gøre opmærksom på det hvis deres er produceret uden brug af ftalater. Produktionen af kvalitets Airtrack uden brug af ftalater, er noget mere krævende og dermed dyrere end ved blot at tilsætte ftalater til plastikken. Derfor kan du også være helt sikker på at de billige Airtracks indeholder de skadelige ftalater (og i nogle tilfælde anden skadelig kemi). Så har du råd til det, så kig efter en Airtrack som er fri for giftig kemi, det vil du bestemt ikke fortryde. Ting som Airtracks er ofte i tæt kontakt med børns hud og så er det at det begynder at blive et problem.

Prisen på Airtracken

Snakker vi julegaver, så er der næsten altid et maksbudget du har at bruge til at en evt. Airtrack for. Her er det så at tingene ofte begynder at blive lidt kompliceret. For du vil jo gerne have en Airtrack der er stor nok til at brugeren ikke bliver træt af den efter et par måneder, og samtidig vil du selvfølgelig også have en som er fri for giftig kemi og så er du lige pludselig over hvad du gerne vil give for en god model. Hvad gør man så? Er det til julegaver er du heldigvis lidt bedre stillet. F.eks. er der næsten altid gode tilbud på Airtracks til Black Friday, hvor du kan spare 20-30% på udvalgte modeller. Så her har du faktisk mulighed for at få en kvalitets Airtrack til en pris som er noget under det normalle. Der er også rigtig mange forhandlere af Airtracks og gymnastikudstyr som køre forskellige former for julesalg hvor du igen har mulighed for at gøre en god handel og få en kvalitets model til en skarp pris.

Det var lidt om hvad du skal overveje hvis du står og gerne vil give en Airtrack i julegave.

Mange Airtracks til børn er fyldt med giftige kemikalier

Airtracks er et af de mest populære gymnastikredskaber i dag – og med god grund. En Airtrack er en type gymnastikmåtte, der er fyldt med luft, hvilket gør det lettere at udføre forskellige spring og lære gymnastik på. For mange gymnaster et super træningsredskab. En meget stor procentdel af de børn i alderen 6 til 17 år, der dyrker gymnastik, har en Airtrack derhjemme eller nede i klubben hvor de træner. Problemet er, at næsten alle Airtracks er fyldt med giftige Ftalater. Ftalater er en type kemikalier, der har en blødgørende effekt, og som tilsættes plastmaterialer som f.eks. PVC for at gøre materialet mere blødt. Næsten alle Airtracks, der sælges i Danmark, indeholder disse skadelige kemikalier hvilket faktisk er lidt af et problem. Især da det typisk er børn som bruger dem, og netop børn er dem som bliver mest påvirket af disse skadelige Ftalater.


Læs mere – Valg af Airtracks uden giftige kemikalier

Hvad er Ftalater?

Ftalater er en type af kemikalier, der har en blødgørende effekt på visse typer af plastik, og som tilsættes plastmaterialer som f.eks. PVC for at gøre materialet blødt og nemmere at arbejde med.
Ftalater er en gruppe af kemikalier med samme grundstruktur. Nogle ftalater har vist sig at være skadelige for mennesker, men ftalater er forskellige og har forskellige virkninger på mennesker og miljø. Nogle af de mest almindelige ftalater, der tidligere blev brugt, var DEHP (Di(2-ethylhexyl)phthalat), DBP (Dibutylphthalat), DiBP (Diisobutylphthalat) og BBP (Butylbenzylphthalat).
Alle disse kemiske stoffer er klassificeret som skadelige for især fostre og forplantningssystemer og er nu forbudt i de fleste anvendelser i det meste af EU. Ikke desto mindre anvendes disse ftalater i vid udstrækning i mange typer plastprodukter, f.eks. Airtrack-gymnastikmåtter som vores børn jo desværre er i ret tæt kontakt med.
Ud over DEHP, DBP, DIBP og BBP er der mange flere ftalater på kandidatlisten over særligt problematiske stoffer (SVHC), som også er almindeligt forekommende i Airtracks og lignende produkter, der bruges af vores børn.

Hvordan undgår man at købe Airtracks med ftalater?

Det koster meget mere at lave en Airtrack uden giftige ftalater end at bruge billig plastik og derefter blødgøre den med ftalater. Det betyder, at du kan være helt sikker på, at billige Airtracks er fyldt med Ftalater. Hvis producenten ikke angiver på sit websted, at produkterne er ftalatfrie, kan du være sikker på, at de indeholder ftalater og derfor er skadelige for dit barn.
Så før du køber en Airtrack – besøg producentens websted og se, om de fortæller noget om kemien i deres produkter. For hvis det er noget, som de betaler ekstra for at fjerne for produkterne, vil de helt sikkert også reklamere for det på deres websted. Hvis du ikke kan se, hvilket mærke en bestemt Airtrack er, skal du ikke købe den, men finde en, der er fri for farlige kemikalier. De findes faktisk derude. Så brug lidt ekstra tid på at lede efter et mærke som ikke indeholde disse skadelige stoffer.

Læs mere – Tysk side med info op plast og Airtrack modeller

Er det kun Airtracks, der indeholder disse skadelige ftalater?

Nej, desværre indeholder meget af den “bløde” plastik, du køber, ftalater. På trods af at det i mange tilfælde er ulovligt at anvende dem i produkter, som forbrugerne har i hænderne. Alt lige fra legetøj til visse typer tøj. Så hvis der er blødt plastik i nogle af de ting, dit barn bruger, kan det være en god idé at kontrollere, at det også er ftalatfrit. En god ide er derfor at undersøge alt plast som børnene kommer i meget kontakt med, og sikre sig at det ikke indeholder skadelig kemi.

Læs mere – Hvilke Air tracks indeholder ikke giftig kemi?

Det var lidt om en emne jeg går en del op i, nemlig at de ting vores børn bruger gerne skal helt fri for skadelige stoffer som f.eks. giftig ftalater og tungmetaller. Jeg håber derfor det også er noget du tager med i overvejelserne næste gang du skal ud og købe en ny Airtrack til dit barn.

Køb trampoliner lokalt eller i en webshop?

Du står og mangler en god ny trampolin, men skal du købe den online i en af de mange webshops derude eller købe den i en af de lokale butikker? En problemstilling som mange af jer sikkert har stået i. Lad os prøve at se lidt på fordele ved at købe lokalt – kontra at købe i en online webshop.

Læs mere: Hvilken webshop til salg af sportsudstyr?

Fordele ved at købe trampoliner i en webshop

Der kan være en hel del fordele ved at købe i en online webshop frem for i en almindelig butik. For det første er udvalget online ofte langt større end når du køber i en butik. Er det f.eks. en Berg trampolin du er ude efter, så har de måske 4-5 modeller i sportsbutikken, mens de i nogle af de større online butikker nemt kan have 20-30 forskellige trampolin modeller. Så chancen for at finde den helt rigtige trampolin, er noget større over Internettet. Konkurrencen online er også typisk betydelig større end den vil være lokalt. Dette afspejles ofte i prisen, så der kan nemt være 500-1.000 kroner at spare ved at købe trampolinen over nettet. Du spare også køreturen, slipper for at stå i kø, og kan nemt og hurtigt se hvad andre skriver om den model du har kik på. Personligt bruger jeg produkt anmeldelser i stor stil når jeg køber lidt større ting i webshops. Ikke kun på den webshop jeg lige er inde på, men også hvad folk ellers skriver om produktet ude på Internettet. Det er typisk lidt mere troværdigt, en hvad en sælger står og fortæller i den lokale sportsbutik.
Det var lidt om hvilke fordele der er ved at handle online, lad os se lidt på hvilke fordele der så evt. kan være ved at købe lokalt.

Læs også: Billig online butik til idræt og fitness

Fordele ved at købe trampoliner i den lokale butik

Der er selvfølgelig også en del fordele ved at undlade at købe i en webshop og i stedet købe din trampolin i den lokale butik. Jeg er typen der godt kan lidt at prøve tingene inden jeg køber, eller i det mindste røre ved og mærke kvaliteten. Noget som desværre ikke er muligt online. Skulle jeg købe en ny trampolin, så ville jeg nok tage ud og prøve den. Der er jo ret stor forskel på de forskellige modeller, og det er ikke altid at det nødvendigvis er den dyreste man selv syntes er den bedste. Jeg er også lidt tilhænger af man støtter de lokale butikker, frem for de store online webshop butikker. Lidt for mange handel er efterhånden flyttet online hvilket godt kan være lidt en skam. En anden kæmpe fordel ved at købe den lokalt, er at du kan få med den med samme dag og komme i gang med opsætningen af den. Køber du over nettet kan det godt gå flere dage inden den kommer. Derudover skal du i mange tilfælde også betale en mindre formue i levering. Nogle steder har jeg set fragtpriser på helt op til 500 kroner for levering af en større Berg trampolin. Jeg køre gerne 20 minutter ned til det lokale shopping center for at spare de 500 kroner. og får at kunne få trampolinen med samme dag. Noget som for mig også er vigtigt, da jeg ikke er den tålmodige type.

Læs også: Er disse trampoliner virkelig de bedste?

Det var en lille smøre om fordele og ulemper ved at købe trampoliner lokalt og online. En problem stilling jeg selv stod her for lidt tid siden da vores gamle trampolin skulle udskiftes efter flere års flittig brug. Jeg valgte dog til sidst at købe online, simpelthen fordi den model jeg gerne ville have – ikke var til at finde lokalt nogle steder. Det ene sted kunne de dog godt bestille den hjem, men så snakkede vi op til 1½ måned inden de fik den hjem, og det var alt for langt tid at vente.

Billig trampolin – spild af penge?

Vi ser ofte at folk der skal ud og købe deres første trampolin typisk går efter en billig trampolin. Men er det nu også den bedste løsning, eller kan det bedre betale sig at betale lidt mere for en kvalitets model som eksempelvis en Berg trampolin?

Læs mere – Valg af sportsudstyr til træning

Fordele ved at købe en billig trampolin

Det er selvfølgelig en stor fordel ved at købe en billig trampolin og det er at du spare penge. For mange er der en stor forskel på om du skal smide 2000 for en trampolin eller 4.500 kroner. Dette betyder især noget hvis du er usikker på om dit barn overhoved kommer til at bruge trampolinen eller om det blot er en fiks ide han eller hun lige har fået. Eller endnu værre, hvis du selv syntes at nu skal børnene være lidt mere aktiv, og så køber en trampolin til dem. I dette tilfælde kan det være lidt skræmmende at skulle bruge alt for mange penge på en trampolin som du inderst inde tvivler lidt på de overhoved kommer til at bruge. Så en måde at teste det af på kan være ved at købe en billig trampolin og se om det overhoved er noget de kommer til at bruge.

En anden fordel ved at starte billigt ud, er at du ikke vil være helt så øm over for den. Køber du en 8.000 kroners Berg trampolin, så er du mere opmærksom hvordan de bruger den, hvor mange der hopper på den, og om konen køre ind i den med plæneklipperen osv. En billig model er man ofte lidt mere ligeglad med.

Læs mere – Hvilken type sport skal du vælge hvis du elsker trampolin spring

Fordele ved at købe en kvalitets trampolin

Den helt store ulempe ved en billig trampolin er typisk kvalitet og performance ikke er på niveau med det du får fra en god trampolin. Bruger du lidt ekstra på f.eks. en Berg trampolin, så vil du ikke alene få en trampolin der holder i mange flere år, men også en trampolin som er sjovere at bruge, hvilket gør at børnene ikke så hurtigt bliver træt af den. En anden grund til at overveje at bruge lidt ekstra på trampolinen, er at du får mere sikkerhed for pengene. Bedre og tykkere kantbeskyttelse, mindre chancen for at den ruster og du kommer til skade osv. Så hvis sikkerheden også betyder noget, så lad være at købe en billig trampolin. Det med at en god trampolin er sjovere at bruge, er heller ikke noget du bør undervurdere. Hvor man ofte ser at børnene bliver trætte af at hoppe på den billige efter en måned eller 2, så ser man ofte at dem som har en god trampolin med stor sandsynlighed kommer til at bruge den meget mere. Fuldstændig på samme måde som med en Airtrack.

Læs mere – Sådan vælger du den rigtige Berg trampolin

Men hvad skal man så vælge? Den billige trampolin eller en af de dyre North eller Berg trampoliner? Mit råd vil være, har du råd til det så køb en god model fra starten. Ingen grund til at spilde penge på en billige trampolin, så du måske allerede kommer til at bytte ud næste sommer. Er det småt med penge, så er en billig model stadig bedre end slet ingen trampolin. Det samme hvis du tvivler en del på om de overhoved kommer til at bruge den, så giver det heller ingen mening at smide 7.500 efter en Berg champion og efterfølgende samme beløb på at få den gravet ned i haven.

Så ja i mange tilfælde vil en billig trampolin være spild af penge.

Løbetræning ude – sundt eller skidt?

Er det sundt at løbe ude? Løb er en af de sportsgrene hvor folk ofte får sportsskader, så er det faktisk sundt for kroppen at løbe eller bør man helt holde sig fra den slags sport og i stedet hoppe lidt trampolin eller bruge sin Airtrack? Lad os se lidt på fordele og ulemper ved løbetræning så du selv kan vurdere om det er noget for dig, eller om det er noget du bør holde dig fra.

Fordele ved løb

Der er faktisk en hel del gode fordele ved at løbe. Når du løber bruger de en stor del af kroppens muskler, også selvom de fleste tror det kun er benene du bruger. Du bruger mange af kroppens store muskler, dog primært i underkroppen. Udover at det træner dine muskler at løbe, så bliver dine knogler, senevæg og led også stærkere. Ledbrusken bliver tykkere og stærkere, og dit kredsløb forbedres og bliver mere effektivt. Du bliver bedre til at bruge den mængde ilt kroppen optager. Og så kan det faktisk også være en god måde at stresse lidt af på og få løsnet op i kroppen.

Læs også – Sport og fitness – hvilket udstyr skal du vælge?

Så der er bestemt mange gode grunde til at du bør overveje løbetræning. En kort opsummering vil være:

  • Musklerne bliver stærkere.
  • knogler, led og senevæv bliver stærkere.
  • Ledbrusken bliver tykkere.
  • Din kondition forbedres
  • Du får en et mere effektivt kredsløb
  • Dit iltforbrug optimeres
  • Kroppen afstresses under løb

Læs også – Derfor er løbetræning sjovest om foråret

Ulemper ved løbetræning

Men hvis løb nu er så sundt som vi kan se herover, hvorfor er der så mange der fraråder løbetræning? Når du løber påvirker du dine sener og led med en ret så stor belastning. Jo længere du løber og jo hurtigere du løber jo mere belaster du kroppen. Det første problem her er, at din kondition ofte forbedres hurtigere end dine sener og led gør, og derfor øges belastningen her i takt med at du intensivere træningen. Det andet problem med løbetræning er at jo mere du vejer jo mere belaster du også dine sener og led, og typisk er det fordi ens vægt er kommet for højt op at man begynder på løbetræning. Derfor ser vi også rigtig mange løbeskader som løbersknæ, skinnebensbetændelse, skader i lægmuskulaturen og overbelastning af akillessenen. Ofte er det ikke tale om alvorlige skader, men skader som alligevel gør at du er nød til at holde en pause med træningen.

Læs også: Derfor bør du købe en kvalitets havetrampolin

En måde at minimere chancen for skader, er at sørge for du har nogle gode løbesko. At maksimalt øge belastningen med cirka 10% om ugen og stoppe i tide hvis du begynder at få ondt. Dette gør ikke nødvendigvis at du helt slipper for skader, men det kan være med at mindske chancen for det.

Det store spørgsmål er så – bør du dyrke løbetræning eller er andre typer af sport bedre for dig? Jeg vil sige at løbetræning generelt er en god form for træning, så længe du holde dig lidt tilbage og undgå for hurtig fremgang. Jeg har selv dyrket løb i flere år, og har ind i mellem haft lidt skader, dog intet alvorligt. Husk på at du også inden for andre typer af sport kan risikere at blive skadet. Fodbold er også ret hårdt for kroppen, på trampolinen eller Airtracken risikere du at lande forkert efter et spring, inden for cykling kan cyklen vælte og sådan er det med langt de fleste typer af sport. Der er altid en lille chance for at det går galt eller du får en skade. Lad dog ikke det afskrække dig fra at dyrke sport, da de mange fordele langt overgår ulemperne ved ikke at dyrke sport. Høre du til i den tunge ende (110+ kg) så evt. overvej cykling eller svømning til at starte med, og så senere skift over til løb, det kan også være med til at holde skaderne væk og undgå overbelastning.