Design a site like this with WordPress.com
Kom igang

Mange Airtracks til børn er fyldt med giftige kemikalier

Airtracks er et af de mest populære gymnastikredskaber i dag – og med god grund. En Airtrack er en type gymnastikmåtte, der er fyldt med luft, hvilket gør det lettere at udføre forskellige spring og lære gymnastik på. For mange gymnaster et super træningsredskab. En meget stor procentdel af de børn i alderen 6 til 17 år, der dyrker gymnastik, har en Airtrack derhjemme eller nede i klubben hvor de træner. Problemet er, at næsten alle Airtracks er fyldt med giftige Ftalater. Ftalater er en type kemikalier, der har en blødgørende effekt, og som tilsættes plastmaterialer som f.eks. PVC for at gøre materialet mere blødt. Næsten alle Airtracks, der sælges i Danmark, indeholder disse skadelige kemikalier hvilket faktisk er lidt af et problem. Især da det typisk er børn som bruger dem, og netop børn er dem som bliver mest påvirket af disse skadelige Ftalater.


Læs mere – Valg af Airtracks uden giftige kemikalier

Hvad er Ftalater?

Ftalater er en type af kemikalier, der har en blødgørende effekt på visse typer af plastik, og som tilsættes plastmaterialer som f.eks. PVC for at gøre materialet blødt og nemmere at arbejde med.
Ftalater er en gruppe af kemikalier med samme grundstruktur. Nogle ftalater har vist sig at være skadelige for mennesker, men ftalater er forskellige og har forskellige virkninger på mennesker og miljø. Nogle af de mest almindelige ftalater, der tidligere blev brugt, var DEHP (Di(2-ethylhexyl)phthalat), DBP (Dibutylphthalat), DiBP (Diisobutylphthalat) og BBP (Butylbenzylphthalat).
Alle disse kemiske stoffer er klassificeret som skadelige for især fostre og forplantningssystemer og er nu forbudt i de fleste anvendelser i det meste af EU. Ikke desto mindre anvendes disse ftalater i vid udstrækning i mange typer plastprodukter, f.eks. Airtrack-gymnastikmåtter som vores børn jo desværre er i ret tæt kontakt med.
Ud over DEHP, DBP, DIBP og BBP er der mange flere ftalater på kandidatlisten over særligt problematiske stoffer (SVHC), som også er almindeligt forekommende i Airtracks og lignende produkter, der bruges af vores børn.

Hvordan undgår man at købe Airtracks med ftalater?

Det koster meget mere at lave en Airtrack uden giftige ftalater end at bruge billig plastik og derefter blødgøre den med ftalater. Det betyder, at du kan være helt sikker på, at billige Airtracks er fyldt med Ftalater. Hvis producenten ikke angiver på sit websted, at produkterne er ftalatfrie, kan du være sikker på, at de indeholder ftalater og derfor er skadelige for dit barn.
Så før du køber en Airtrack – besøg producentens websted og se, om de fortæller noget om kemien i deres produkter. For hvis det er noget, som de betaler ekstra for at fjerne for produkterne, vil de helt sikkert også reklamere for det på deres websted. Hvis du ikke kan se, hvilket mærke en bestemt Airtrack er, skal du ikke købe den, men finde en, der er fri for farlige kemikalier. De findes faktisk derude. Så brug lidt ekstra tid på at lede efter et mærke som ikke indeholde disse skadelige stoffer.

Læs mere – Tysk side med info op plast og Airtrack modeller

Er det kun Airtracks, der indeholder disse skadelige ftalater?

Nej, desværre indeholder meget af den “bløde” plastik, du køber, ftalater. På trods af at det i mange tilfælde er ulovligt at anvende dem i produkter, som forbrugerne har i hænderne. Alt lige fra legetøj til visse typer tøj. Så hvis der er blødt plastik i nogle af de ting, dit barn bruger, kan det være en god idé at kontrollere, at det også er ftalatfrit. En god ide er derfor at undersøge alt plast som børnene kommer i meget kontakt med, og sikre sig at det ikke indeholder skadelig kemi.

Læs mere – Hvilke Air tracks indeholder ikke giftig kemi?

Det var lidt om en emne jeg går en del op i, nemlig at de ting vores børn bruger gerne skal helt fri for skadelige stoffer som f.eks. giftig ftalater og tungmetaller. Jeg håber derfor det også er noget du tager med i overvejelserne næste gang du skal ud og købe en ny Airtrack til dit barn.

%d bloggers like this: